Bartje 200, het moet nu gebeuren.

Blog

Maanden geleden heb ik mezelf een doel gesteld: mijn PR op Bartje200 (200 km mountainbiken door het mooie Drenthe) verbeteren en in de top 5 bij de vrouwen eindigen. Er volgden maanden aan training met de JOIN app, toewijding en oefening. Het doel komt inmiddels steeds dichterbij (nog 2,5 dag) en de daarbij behorende zenuwen en onzekerheden slaan toe.

Hadassah - JOIN Cycling Ambassador

Geschreven door: Hadassah Groenewold-van Steen

Sinds 3,5 jaar heb ik het wielrennen en mountainbiken ontdekt, waarna het is uitgegroeid tot een ware passie. De eerste 3 jaar heb ik heerlijk ontspannen rondgefietst i.p.v. gericht getraind, maar ik merkte dat ik graag meer wilde, beter wilde worden en naar doelen toe wilde werken.

Het deelnemersveld is bekend (zeer sterke deelnemers die minstens zo hard hebben getraind als ik), de externe factoren zijn bekend (mul zand, droog en bloedheet!) en mijn absolute fitheid is bereikt. Dit is het moment, D-day! Dit is het moment dat het allemaal moet gebeuren. Dit is het moment dat gaat bepalen of al die maanden aan training voldoende zijn geweest voor het behalen van mijn doel.

Doel behalen, of is alles voor niets geweest?

Een split second voel ik verlamming: ‘ik ga mijn doel nooit halen, alles is voor niets geweest. De concurrenten hebben veel harder getraind, ik kan niet in mul zand fietsen en ik ben niet fit genoeg’. Maar tegelijkertijd realiseer ik mij dat er nog zoveel kan gebeuren. Fitheid en skills zeggen in een 200km lange MTB wedstrijd lang niet alles. Als eerste moet iedereen nog maar fit aan de start verschijnen (zo ben ik nu zelf ziek en hoor ik van andere deelnemers problemen met fietsen en valpartijen). Daarna moet iedereen zonder materiaalpech, valpartijen en hongerklop de finish bereiken. En als dit allemaal goed is gegaan, moeten ze nog precies op deze dag de wonderbenen hebben waar ze zo hard voor hebben getraind. Je kunt nog zo hard getraind hebben en/ of zo goed kunnen fietsen, het moet in de wedstrijd wel allemaal bij elkaar komen. Hierin staan we allemaal gelijk!

Dit besef hielp mij om de stress en de druk los te laten. Het is uiteindelijk niets meer of minder dan een georganiseerde fietsrit met 2.500 andere deelnemers. Fietsen doe ik zo veel, waarom zou ik over deze rit plotseling zo spannend doen? Wat maakt het uit dat ik wel of niet mijn PR verbeter en in de top 5 bij de vrouwen eindig? Ik weet dat ik goed kan fietsen en dat ik enorm sterk ben door alle consequente (JOIN) trainingen (of klinkt dit arrogant?!?), dus ik hoef mij voor niemand meer te bewijzen. En dus ook niet meer voor mezelf!

Fietsdoelen stellen

Het was goed om een fietsdoel te stellen. Het heeft mij geholpen in de maanden van voorbereiding en het heeft mij heel veel sterker, beter en fitter gemaakt! Maar nu het zover is, is het doel veranderd. Ik heb een gezin thuis, dus veilig thuiskomen is nu het absolute doel. Daarnaast wil ik vooral plezier beleven op de dag zelf. Ik wil genieten en het maximale uit mezelf halen. Het verbeteren van mijn PR en/of het eindigen in de top 5 is daardoor niet meer zo belangrijk als het was. Het al dan niet behalen van mijn eerder gestelde doel verandert de maanden van voorbereiding en de wedstrijd zelf niet. Ik heb met plezier getraind en ik zal met plezier blijven trainen! Ik heb zelfs alweer nieuwe sportdoelen gesteld, waar ik met plezier naar uitkijk (maar daarover later meer).

Ik hoop dan ook vooral dat alle deelnemers veilig thuiskomen van de Bartje200, gaan genieten van deze mooie dag en het beste uit zichzelf weten te halen! Dat de beste mogen winnen (en ja, ik hoop natuurlijk stiekem toch echt wel dat ik dat zal zijn 😉).

Hadassah Groenewold-van Steen
Hadassah Groenewold-van Steen
JOIN Ambassador
More about Hadassah Groenewold-van Steen