Beter worden met JOIN

Blog

Inmiddels ben ik 9 maanden onderweg qua intensief trainen, waarvan de laatste zes maanden met ondersteuning van de JOIN Cycling app. Om een beeld te geven van de sprongen die ik in mijn FTP heb gemaakt, geef ik je hierbij een overzicht met een tijdlijn van de kale cijfers:

Tabel FTP - Blog - Klaas Salverda
Klaas Salverda - JOIN Cycling Ambassador

Geschreven door: Klaas Salverda

Fietsen heeft als voordeel dat het qua blessures beter te doen is dan bijvoorbeeld hardlopen. Na eerst een paar maanden op de oude racefiets zonder klikpedalen te hebben rondgefietst, heb ik een mooie nieuwe racefiets gekocht en me nu volledig op het wielrennen gestort.

Hoe heb ik deze sprongen in FTP kunnen maken?

Wat zorgt er nu voor dat je zulke sprongen in jouw FTP kunt maken? Het antwoord is mijns inziens tweeledig. Aan de ene kant is het natuurlijk de fysiologische component van het polarized trainen. Als je deze blog leest, luister je waarschijnlijk ook naar de Beter Worden Podcast, waarbij een hele podcast hieraan wordt besteed.

Minstens zo belangrijk is de motivatie en structuur die JOIN je geeft om toch dat uurtje langer te fietsen, of toch dat sprintje of blokje nog te gaan doen. Als amateur is het vrij gemakkelijk om twee keer in de week te gaan fietsen. Een korte rit in de avond en een lange rit in het weekend en klaar ben je. Doe dat structureel elke week en je niveau gaat omhoog.

JOIN geeft structuur

Echter als je meer gaat fietsen… Wil je dan ook alleen? Hoever wil je dan? Wanneer wil je fietsen? En hoe hard wil je fietsen? JOIN geeft daaraan structuur en schotelt je de best passende training voor. Dit zorgt voor een enorme boost in je consistentie, want mijn ervaring is dat je zonder JOIN al snel te hard traint of juist een training overslaat.

Uiteindelijk is beter worden in fietsen vooral consistent trainen en daarbij dus veel uren maken. De juiste beschikbaarheid invullen in JOIN zorgt ervoor dat je ook daadwerkelijk die uren gaat maken, waarbij het voor mij wel maanden heeft geduurd voordat het aantal uren in de week echt omhoog ging.

Meer dan alleen FTP verbetering

Niet alleen mijn FTP gaat omhoog (20 minuten waarde), ook de korte waardes gaan structureel omhoog. Op zich is dat logisch, maar wat wel erg mooi is, is dat ook het vermogen wat ik kan leveren na een lange rit echt omhoog gaat. Zo heb ik laatst mijn beste 10 seconden waarde ooit getrapt na 160 kilometer fietsen. Ook merk ik dat, als ik met anderen aan het fietsen ben, ik dan juist na 100 kilometer meer over heb dan de anderen.

JOIN Cycling - Blog - Verbeteren met JOIN

Alles koek en ei?

Niet helemaal, met name op het gebied van voeding was het de afgelopen periode een zeer leerzame periode. Door het koude voorjaar en toch ook afvallen als gevolg van het vele fietsen, werd ik steeds sneller ziek en verkouden. Daarom had ik besloten om nog meer te gaan eten, om zo toch wat aan te komen. Dit is aardig gelukt en ik merk dan ook dat mijn weerstand weer hoger is.

Naast dit persoonlijke ongemak gaat JOIN steeds zwaardere eisen gaat stellen aan het ‘beter worden’. Volkomen terecht natuurlijk, maar dit zorgde er wel voor dat taperen voor de FTP test niet werd geadviseerd. Het gevolg was dat ik tijdens de FTP test binnen duidelijk merkte dat ik niet 20 minuten het gewenste vermogen zou kunnen leveren. Ik heb mezelf daarom getrakteerd op 3 rustdagen, om vervolgens 1 dag te fietsen en de dag daarna de FTP test buiten te gaan doen. Dit was voldoende.

Hoe nu verder?

Voor de korte termijn staan de Schleck Gran Fondo én de Marmotte op het programma, dus ik heb de Marmotte als doel opgevoerd in JOIN. Daarna ga ik weer verder met het verbeteren van mijn FTP. De stapjes qua verbetering worden steeds kleiner, dus ik ben erg benieuwd hoe lang het duurt tot ik geen verbetering meer kan scoren, aangezien de FTP test natuurlijk altijd een momentopname is.

Klaas Salverda
Klaas Salverda
JOIN Ambassador
Meer over Klaas Salverda