Beter worden, hoe meet je dat dan?

Blog

Tsja, dat is toch zo’n beetje de aanname waarom iedereen met JOIN aan het trainen is. Toch moet ik eerlijk bekennen dat die vraag veel lastiger te beantwoorden is dan het op eerste moment lijkt. Want wat is beter worden? En hoe meet je dat dan?

Klaas Salverda - JOIN Cycling Ambassador

Geschreven door: Klaas Salverda

Fietsen heeft als voordeel dat het qua blessures beter te doen is als bijvoorbeeld hardlopen, dus na eerst een paar maanden op de oude racefiets zonder klikpedalen te hebben rondgefietst, heb ik een mooie nieuwe racefiets gekocht en me nu volledig op het wielrennen gestort.

Wat is mijn situatie? Ik heb jarenlang niet gesport, maar heb altijd wel op mijn gewicht gelet dus ik was wel redelijk gezond. Na de zomer 2022 heb ik de knop omgezet en besloten om eens te zien hoeveel beter ik zou kunnen worden op 39 jarige leeftijd.

Om dit goed aan te pakken ben ik begonnen met een 20 minuten FTP test op Zwift, resultaat 153 watt ofwel 2 watt per kilo. In de weken daarna heb ik intensief gesport zonder JOIN, met de ene dag kracht training, vooral gericht op de benen en Core oefeningen, en de andere dag fietsen. Gemiddeld genomen ben ik hierdoor 150 km per week gaan fietsen. Ongeveer 3 keer per week en dan 2 keer proberen met een zo hoog mogelijk gemiddelde thuis te komen en 1 keer heel langzaam, als een soort van herstel/cardio training.

Hoewel dit dus elke dag wel een redelijke inspanning was, merkte ik na een paar maanden dat na een uur krachttraining er meer gedaan had kunnen worden, en dat 1,5 tot 2 uur fietsen aan de korte kant was. Aangezien de Weissensee schaatsen het doel was, heb ik besloten dat er meer duurtraining gedaan moest worden.

Lid geworden van JOIN

Dit was ook het moment dat “de Tijd van Ons Leven” op televisie was en op die manier ben ik lid geworden van JOIN en heb ik de afleveringen van de Beter Worden Podcast met veel plezier geluisterd. Kortom de sportschool eruit gegooid, ’s avonds Core oefeningen op de mat en in JOIN als doel gesteld dat ik eind januari een tijdrit wilde gaan doen van 250 kilometer zonder hoogtemeters.

Het schema van JOIN begon met een FTP test, dus ik kon mooi meten wat het resultaat was van mijn eerste inspanningen. Na 10 weken training is mijn FTP van 153 naar 250 gegaan en van 2 naar 3,47 watt per kilo. Een gigantische sprong! Ik was er van overtuigd dat JOIN me nog meer ging brengen, dus volle goede moed begonnen aan de trainingen van JOIN.

Hierdoor in een opbouwend schema de afgelopen 14 weken gemiddeld 317 kilometer gefietst en geschaatst. JOIN werkt hierin perfect. Door een valpartij in het begin heb een paar dagen niets kunnen doen en het schema past zich daar prachtig op aan door eerst rust te geven en vervolgens weer op te bouwen. Wát een verschil met een ouderwets schema, waarbij je na een week pauze je toch zit af te vragen of de inspanning wel zou corresponderen met je fysieke gesteldheid.

Klaas Salverda - Blog JOIN Cycling

Maar word je hier nou ook beter van?

Wat ik in ieder geval wel kan merken is dat ik lange duurtrainingen steeds beter verteer en ik bijvoorbeeld wel drie dagen achter elkaar een training van 100 kilometer kan afwerken. Daarnaast gaat ook de snelheid omhoog aangezien er inmiddels, bij goede wind, ook echt wel wat KOMmetjes op Strava worden gepakt.

Helaas helaas ging het schaatsen op de Weissensee niet door wegens gebrek aan ijs. Daarom heb ik besloten om wederom een FTP test te doen om in ieder geval te zien in hoeverre ik verbeterd ben in de afgelopen 14 weken met een behoorlijk intensieve training.

Bij CyclingLab een afspraak ingepland voor een inspanningstest… Zo’n inspanningstest werkt net even anders, elke 6 minuten komt er 30 watt bij totdat je niet meer kunt. Door elke 6 minuten het lactaat te meten, is precies te bepalen waar je omslagpunten liggen.

Qua gevoel tussen de methode bij Cyclinglab en Zwift. Bij Zwift zit je de hele tijd te rekenen en kun je echt indelen qua tijd. Bij elke 6 minuten 30 watt erbij totdat je niet meer kunt zoals bij Cyclinglab, word je langzaam gekookt als een soort kikker in de pan. Beide keren is het zwaar… Maar ja, no pain no gain.

Op zich is het wel mooi om te zien bij welke wattages je omslagpunten liggen en het is ook mooi dat er berekend kan worden hoelang je zou doen over bijvoorbeeld de Marmotte, die dit jaar op de agenda staat. Wat dat betreft een meer dan nuttige vervanging van de training die JOIN had gepland!

Testresultaten

Maar goed, dan het resultaat! Uiteraard is mijn voornaamste focus op de FTP, want dat heb ik de vorige keren ook gemeten via de 20 minuten FTP test van Zwift… De uitkomst, 260 watt… ofwel 3,61 watt per kilo. Tsja, dat voelt toch wel wat als een domper. De eerste keer was de sprong 73,5% en nu slechts 4%. Met meer trainingsarbeid en meer fietsuren.

Voelt toch een beetje dubbel, op de fiets merk ik het verschil in duurvermogen en ook snelheid, maar in zo’n test komt het er dan niet uit.

Om uit te sluiten dat het aan de meetmethode ligt heb ik in dezelfde week een FTP test gedaan op Zwift. Het resultaat… Een 20 minuten waarde van 318 watt, ofwel een FTP van 303 watt! Een verschil van 43 watt ten opzichte van 4 dagen ervoor. Bij Cyclinglab deed ik de inspanningstest op een speciale trainer en ditmaal op een Kickr Bike. Het zou aan de meter kunnen liggen, maar dat verklaart nog niet dat ik feitelijk de volledige 20 minuten qua hartslag boven mijn omslagpunt heb gefietst…

Conclusie over beter worden met JOIN

Je wordt beter van JOIN, want met dezelfde test scoor ik in 14 weken 21% hoger! Dat is wel echt een grote stap in mijn optiek, waar ik enorm content mee ben. Wat ik nog niet kan verklaren is het verschil tussen de test van CyclingLab en de 20 minuten FTP op Zwift, en aangezien JOIN zijn blokjes indeelt op basis van FTP is het nu ook de vraag welk FTP ik moet aanhouden.

Voor de komende 14 weken staat als JOIN-doel het verbeteren van mijn FTP op het programma, ik ben heel erg benieuwd!

Klaas Salverda
Klaas Salverda
JOIN Ambassador
Meer over Klaas Salverda