Schaatsen met JOIN

Blog

Elk jaar als het begint te vriezen was ik stiekem bang dat de tocht der tochten door zou gaan, want volledig ongetraind 200 kilometer schaatsen is echt te ver… Dit jaar vatte een vriend van me het plan op om met een groepje de alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee te schaatsen. Om goed voorbereid van start te gaan, ben ik gestart met JOIN.

Klaas Salverda - JOIN Cycling Ambassador

Geschreven door: Klaas Salverda

Fietsen heeft als voordeel dat het qua blessures beter te doen is als bijvoorbeeld hardlopen, dus na eerst een paar maanden op de oude racefiets zonder klikpedalen te hebben rondgefietst, heb ik een mooie nieuwe racefiets gekocht en me nu volledig op het wielrennen gestort.

Een sportief doel was geboren en inmiddels ben ik 20 weken aan het trainen, waarvan 10 weken met JOIN. De eerste 10 weken zonder de app was echt puzzelen om de belastbaarheid en intensiteit zo snel mogelijk op te bouwen, maar niet geblesseerd te raken.

JOIN past zich aan

Dankzij JOIN gaat dit een heel stuk beter! Ook al is de beschikbaarheid veel groter, de app kijkt echt mee om niet teveel te doen. Daarnaast ben ik door een valpartij met schaatsen een dikke week geblesseerd geweest en ook daar past het schema zich moeiteloos op aan. Wat een verademing!

Door de opbouw in intensiteit merk ik dat ik echt veel beter aan het worden ben, vooral qua duurvermogen. Hierdoor ga ik met vertrouwen naar Oostenrijk. Wel heb ik veel meer gefietst dan geschaatst, want elke keer hetzelfde rondje van 400 meter is wel wat saai.

Klaas Salverda - Schaatsen - JOIN Cycling

Andere activiteiten accepteert JOIN ook

Doordat JOIN ook andere activiteiten accepteert qua achteraf toevoegen aan het schema, lukt het best goed om het trainingsschema te combineren met schaatsen. Met name omdat je met schaatsen ook wel intervalblokjes kunt trainen. Ik heb dus wel een paar keer in de geest van de voorgeschreven fietstraining geschaatst. Toch kijk ik er naar uit om na de Weissensee echt te focussen op het fietsen.

Aan het fietsen beleef ik veel meer plezier. Eens kijken hoe goed je kunt worden met JOIN, als je geen (top)sport achtergrond hebt, maar wel veel wilt trainen. Mocht je willen weten hoe het gaat, mijn Strava staat open.

Mijn duurvermogen is dankzij het opgevoerde doel in JOIN, een tijdrit van 250 km enorm vooruitgegaan, maar om beter te worden moet mijn FTP niet achterblijven. De volgende blog ga ik schrijven over de voortgang in FTP.

Klaas Salverda
Klaas Salverda
JOIN Ambassador
More about Klaas Salverda